CClogo

Carbon Conversations (CC) on Iso-Britanniassa kehitetty ohjelma, jonka tavoitteena on kannustaa osallistujia oman hiilijalanjäljen puolittamiseen. Ohjelman on tähän mennessä läpäissyt arviolta noin 2000 ihmistä tehokkaaksi todennetuin tuloksin ja se on valittu maailman 20 parhaan idean joukkoon ilmastokriisin hillitsemisessä.

CC-työtapojen lähtökohtana on turvallinen oppimisen tila, jossa ryhmän jäsenten sisäisiä ristiriitoja halutaan ymmärtää ja emotionaalisia vaikeuksia kunnioitetaan arvostavassa ja hyväksyvässä vuorovaikutuksessa. Keskeinen toiminta-ajatus mallissa on, että ilmastokriisin edellyttämä elämäntapamuutos on mielellemme psyykkisesti vaikea tehtävä. Tämän vuoksi itsetuntemuksemme vahvistaminen auttaa keskeisesti myös ekososiaalisesti sivistynyttä toimintakykyämme vahvistumaan.

Tulin sattumalta tietoiseksi Carbon Conversations -ohjelmasta vaellus- ja meditaatioretriitillä Lapissa Hammastunturin erämaassa alkusyksyllä 2016. Erään ilmastoahdistuksestani kummunneen arvokkaan keskustelun päätteeksi retriitin brittiohjaaja kirjoitti minulle paperilapulle muutaman suosittelemansa kirjan nimen. Yksi näistä oli Rosemary Randallin ja Andy Brownin kirjoittama In Time for Tomorrow?.

Minua Carbon Conversations on ehdottomasti auttanut matkallani maapallon kokoiseen elämään. Olen sen avulla oppinut ymmärtämään paremmin monitahoisia kestävään hyvinvointiin liittyviä sisäisiä ansoja ja miten niitä voin ylittää. Eletystä kokemuksesta käsin väitän, että tämä koettua turvallisuutta, hyvinvointia ja itsetuntemusta korostava lähestymistapa todellakin toimii.

Suomentamiani CC-materiaaleja vapaasti käytettäväksi:

Jotta huominen tulisi – kansainvälinen käsikirja Carbon Conversations -ryhmille

Carbon Conversations työkirja